Salsa Verde

Składniki

garść sałaty ruccoli

1 opakowanie bazylii (lub pietruszki)

2 łyżeczki musztardy dijon

1 łyżka kaparów

1 duży ząbek czosnku

100 ml oliwy z oliwek

50 ml wody, można zacząć z mniejszą ilością

1 łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania

Zmiksować razem bazylię, ruccolę, musztardę i kapary. Wcisnąć czosnek, wlać wodę, sok z cytryny i szybko zmiksować, a na koniec wlewać oliwę, ciągle miksując. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać jako dressing czy sos do surowych warzyw lub chleba. Smakuje także doskonale jako sos do makaronów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: