Czekolada najlepszym przyjacielem człowieka (surowa)

Od jakiegoś czasu flirtuję z surowym jedzeniem z niezwykłymi rezultatami. Flirtuję, bo niestety nie mogę zawrzeć stuprocentowego związku, przede wszystkim z powodu braku produktów. Mieszkam tak daleko od sklepów, że zawsze mi w końcu zabraknie surowych produktów i kończy się na kromce chleba, albo i gorzej. Tak czy inaczej, polecam tę dietę dla wszystkich lepiej zaopatrzonych albo mieszkających w pobliżu przyzwoitego sklepu warzywniczego. Drugim wrogiem mojej surowej diety jest zamiłowanie do czekolady. Ale na szczęście od sklepu z czekoladą na mleku ryżowym mieszkam jeszcze dalej. Okazuje się jednak, że można pogodzić surowiznę z umiłowaniem do czekolady. Dzięki świetnemu blogowi rawmazing.com:

Czekolada, pieszczotliwie nazywana pokarmem Bogów, pochodzi z drzewa, rosnącego w dżungli, o nazwie kakaowiec. Piękne żółto-zielone strąki zwisają z pnia drzewa i gałęzi. Po rozcięciu, jadalna włóknista biała masa jest przysmakiem dla miejscowej ludności. Osadzone w miąższu są ciemno purpurowe nasiona, które po wysuszeniu i obróbce stają się „ziarnami czekolady”. Będąc na surowej diecie i tworząc przepisy witariańskie nie interesuje nas przetworzona czekolada, która straciła już wiele wartości odżywczych, ale zainteresowani jesteśmy czekoladą w surowej postaci czyli kakao.

Dlaczego? Kakao ma wysoki poziom przeciwutleniaczy, i jest doskonałym źródłem błonnika. Kakao jest jednym z największych źródeł magnezu i ma imponująco wysoką zawartość żelaza. Ma też wiele innych składników mineralnych w znaczących ilościach.

Kakao jest również źródłem serotoniny, dopaminy i fenyloetyloaminy, które pomagają w stanach depresji i poprawiają ogólne samopoczucie. Kakao zawiera również anandamid, który daje poczucie błogości, oraz witaminy B, które są istotne dla pracy mózgu.

Tak więc oto przepis na zdrowy, błogi i korzystny dla pracy mózgu krem czekoladowy:

3/4 szklanki daktyli (najpierw należy je namoczyć aż zmiękną), z usuniętymi pestkami

2 awokado

1 szklanka mleka migdałowego

1/2 szklanki masła migdałowego

3/4 szklanki kakao w proszku

1/2 szklanki syropu (np. z agawy)

Wszystkie składniki zmiksować  w mikserze na gładką masę. Włożyć do lodówki przed spożyciem. Nie uwierzysz, jakie to jest dobre!

http://www.rawmazing.com/recipes/raw-chocolate-mousse/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: