Bułeczki

Składniki:

½ kg mąki

1 szklanki mleka sojowego pół na pół z wodą

1/4 kostki drożdży

50g cukru

50g roślinnej margaryny

szczypta soli

Sposób wykonania:

mleko z wodą podgrzać do ok. 40 stopni i dodać margarynę i drożdże, dodać cukier i posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrobić dobrze ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyjąć ciasto, które urosło (po ok. pół godziny) na stolnicę i podzielić na równe części (jak tort, promieniście). Każdą część brać i formować kulkę i układać na brytfance. Po uformowaniu poczekać aż urosną i dopiero wsadzić do piekarnika lub włożyć do piekarnika na niska temperaturę i jak urosną dopiero ja podnieść. Piec do zarumienienia. Bułeczki są przepyszne i nadają się na śniadanie do powideł i kawy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: