Risotto z brązowego ryżu

Składniki:

3/4 szklanki brązowego ryżu

pół dyni hokkaido

mała cukinia

kilka suszonych grzybków

sos sojowy

tofu wędzone lub inne

kilka łyżek ziaren słonecznika

Ryż płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kilka połamanych suszonych grzybków, ziarna słonecznika i gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 min. Cukinię i dynię hokkaido (ze skórką) kroimy w kostkę. Kroimy tofu w kostkę. Gdy ryż będzie podgotowany, dodajemy dynię, za chwilę cukinię i gotujemy wszystko razem ok. 15 min. Dodajemy tofu, gotujemy jeszcze chwilę. Jeśli woda się wygotowuje, dolewamy wrzątku. Całość powinna mieć trochę wilgoci, więc pilnujemy, by wody zawsze było tyle, aby się ryż nie przypalił. Doprawiamy do smaku wg uznania (sosem sojowym, pieprzem, solą, ziołami włoskimi). Można zastosować dowolne warzywa, jak też różne zboża, akurat dostępne pod ręką. Danie nie wymaga wiele pracy, ani czasu. Podczas gotowania ryżu można przygotowywać warzywa i wszystko robi się prawie samo:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: