Muffinki karobowe

Składniki:

2-3 banany

1/3 szklanki oleju

1ok. 1/3 szklanki syropu daktylowego

2 szklanki mąki pszennej graham

ok 1/3 szklanki mąki karobowej

proszek do pieczenia eko (17g – 1 paczka przeznaczona na 500 g mąki)

orzechy włoskie

Sposób wykonania:

W jednej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy olej i syrop daktylowy, wszystko mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i mąkę karobową.

Następnie mieszamy razem składniki mokre z suchymi, niekoniecznie zbyt dokładnie.

Ciasto układamy w foremkach papierowych, na dnie foremki układając połówkę orzecha włoskiego i pieczemy w temperaturze ok. 180 st. przez ok. 30 min. Po upieczeniu można udekorować:)

Pycha!

Inne odmiany:

Muffinki orzechowe – zamiast mąki karobowej dodajemy pokruszone orzechy.

Muffinki wiśniowo-kakaowe – zamiast mąki karobowej dodajemy kilka łyżek kakao, a zamiast bananów wydrylowane i lekko rozgniecione wiśnie (ok. 30 szt.) Można dodawać przeróżne dodatki wg wszelkich pomysłów, orzechy, owoce, np. maliny, brzoskwinie, jagody…

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: