Jagodzianki wegańskie

Składniki:

pół kg mąki pszennej graham

pół kostki drożdży

olej (ok. 1/3 szklanki)

słód zbożowy

łyżeczka wiórków kokosowych

jagody (około 1 szklanki)

Kruszymy drożdże i mieszamy z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką mąki w misce. Przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż drożdże wyrosną (unikamy przeciągów). Następnie przystępujemy do wyrobienia ciasta na drożdżówki – do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy tyle letniej wody (nie zimnej), żeby wyrobić elastyczne ciasto odchodzące od ręki. Lepiej dodawać wodę małymi porcjami i sprawdzać, jak zachowuje się ciasto. Zamiast wody można dodać mleko sojowe lub ryżowe. Kiedy ciasto będzie się już łatwo wyrabiało, dodajemy olej i całość wyrabiamy (można się pobawić z 10 min.). Ciasto pozostawiamy w misce przykryte lnianą ściereczką na ok. godzinę, aż dobrze wyrośnie. Potem można dodać odrobinę mąki i wyrobić ponownie.

Formujemy małe bułeczki (na placku ciasta umieszczamy ok łyżkę jagód i zamykamy sklejając ciasto).  Bułeczki kładziemy na wysmarowanej blasze. Czekamy, aż wyrosną. Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. przez ok. 15-20 min.

Bezpośrednio po upieczeniu bułeczki smarujemy słodem zbożowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Najlepiej smakują na ciepło. Pyszne, pachnące jagodami, słodziutkie od słodu…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: