Papryka faszerowana ryżem i kurkami

Składniki:

6 białych papryk (mają najdelikatniejszy smak i są niewielkie), ale może być inna,

1 szklanka płatków ryżowych lub ryżu  (zastosowałam płatki, bo ich ugotowanie trwa kilka minut, może kilkanaście)

grzyby kurki – ok. 15 dag

4 łyżki oleju

sól do smaku, przyprawa ziołowa

koperek

łyżka mąki razowej,

śmietana wegańska (sojowa bądź migdałowa)

Przygotowanie:

Płatki ryżowe ugotować w wodzie. Kurki oczyścić i podsmażyć na 2 łyżkach oleju z dodatkiem soli i przyprawy ziołowej. Połączyć płatki ryżowe z kurkami – wymieszać na jednolitą masę. Papryki wydrążyć, a następnie napełniać farszem.

Przygotowane papryki umieścić w rondlu z niewielką ilością wody (aby się ugotowały na parze).

Na patelni przygotowujemy sos koperkowy. Wlewamy 2 łyżki oleju, posypujemy odrobiną mąki razowej, podgrzewamy chwilę, stopniowo dodając śmietanę wegańską, ewentualnie mleko ryżowe lub wodę. Dodajemy posiekany koperek, sól do smaku. Całość mieszając podgrzewamy.

Gorące papryki faszerowane układamy na talerzu i podajemy z sosem koperkowym lub pomidorowym i dodatkami.

Z kurkami smakują wyśmienicie, ale mogą być np. z ryżem i jakimiś warzywami albo z ziemniakami i cebulką, z kaszą gryczaną i pieczarkami…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: