Ruskie WEGE pierogi

Składniki na ciasto:

* mąka

* ciepła woda

Składniki na farsz:

* 3-4 ugotowane ziemniaki

* kostka tofu białego

* cebulka

* pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Jeśli sądzisz ze musisz się wyrzec smaku ruskich pierogów bo jesteś weganinem, to się mylisz.

Ciasto robi się bardzo łatwo.

Sypiemy mąkę np. pszenną orkiszową bio na stolnicę, dolewamy po troszku ciepłej!! wody i mieszamy palcami. Gdy mąka już trochę wchłonie wodę, próbujemy ugniatać ciasto. Jeśli jest za suche dolewamy ostrożnie wodę, jeśli za mokre dosypujemy mąkę.

Konsystencja ciasta ma być dość miękka i elastyczna.

Farsz: ugotowane ziemniaki trzeba zmielić lub rozdrobnić na pastę blenderem.

Tofu można rozdrobnić dłonią albo ugnieść widelcem albo zmielić podobnie jak ziemniaki.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju aż stanie się szklista, ale nie spalona.

Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrajamy kółka lub kwadraty i odmawiając swoją mantrę lub myśląc pozytywnie lepimy pierogi.

Po ugotowaniu w osolonej wodzie pierogi można ozdobić podrumienioną cebulką i wegańskim jogurtem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: