Patison nadziewany warzywami

Składniki:

* małe patisony

* pomidory

* papryka

* cebulka

* ser wegański lub tofu wędzone

* przyprawa ziołowa włoska, pieprz, sól

W garnku zagotować małą ilość wody lekko posoloną i posłodzoną.

Małe patisony ustawić na dnie garnka i ugotować w tzw. niskiej wodzie (10-15 min) pod przykryciem.

Wody wystarczy mała ilość, ponieważ patisony powinny zmięknąć właściwie pod wpływem pary.

W czasie gdy patisony miękną przygotowujemy nadzienie.

Cebulkę pokroić drobno i lekko zeszklić na oliwie.

Pomidory obrać ze skórki , pokroić i podgrzać na patelni żeby tylko puściły sok. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, ziołami włoskimi i solą.

Podobnie paprykę pokroić drobno i lekko podgrzać na patelni żeby zmiękła.

Warzywa możemy zmieszać już na patelni lub nakładając do patisona.

Gdy patisonki są miękkie, łyżeczką od herbaty należy wydrążyć od strony łodyżki nasiona, ale nie uszkodzić dna. Nasiona usuwamy nie dlatego, że są niesmaczne, tylko dlatego, że potrzebujemy miejsce na nadzienieJ.

Do powstałej dziurki nakładamy przygotowane warzywa, tofu lub ser wegański i zajadamy z radością.

Patisony mają nie tylko wspaniały delikatny, słodkawy smak ale są też po prostu śliczne !

Dużo pisania ale danie robi się naprawdę szybko.Polecam J.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: