Sałata z zielonym sosem

Składniki sałatki:

pół sałaty rzymskiej

mały mięsisty pomidor

ogórek kiszony

3 łyżki kiełków soczewicy

3 łyżki kiełków fasoli mung lub innej

małe jabłko bez skórki

Składniki sosu:

awokado

łyżeczka spiruliny (sproszkowanych glonów)

½ ząbka czosnku

sok z połówki cytryny

1 płaska łyżka fruktozy

sól

pieprz

Sałatę posiekać w paski, pomidorka pokroić w kostkę, tak samo jabłko i ogórka kiszonego.

Dodać kiełki. Bardzo łatwo wyhodować je domowym sposobem. Wystarczy nasiona namoczyć przez noc w lodówce, co zapobiega rozwojowi bakterii, a następnie trzymając już poza lodówką, przepłukiwać je 2-3 razy na dzień filtrowaną wodą. W tym celu duży słój przykrywamy gazą lub kawałkiem siatki przeciw owadom umieszczanej na oknach, którą przytwierdzamy gumką. Słoik napełniamy nasionami nie więcej niż do połowy, zalewamy wodą i po chwili odwracamy do góry dnem, ustawiając pod kontem, aby woda wyciekała. Jako podstawka do oparcia sprawdza się półeczka wyjęta z drzwi lodówki J. Po 2-5 dniach, w zależności od rodzaju nasion, mamy własne kiełki.

Składniki sosu miksujemy w blenderze na gładką masę (można też rozgnieść awokado widelcem i dodać resztę składników). Dodatek spiruliny sprawi, że sos nabierze niezwykłego koloru, a w połączeniu z zielenią sałaty w innym odcieniu, sałatka będzie wyglądać naprawdę zjawiskowo!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: