Marchewkowe pierożki pieczone

Składniki:

½ kg mąki

2 szklanki startej i wyciśniętej z soku marchewki (dobry sposób na wykorzystanie wytłoczyn, jak ktoś robi sok z marchewki)

250g margaryny wegańskiej

1 łyżeczka proszku

1 łyżka cynamonu

ananas lub brzoskwinia z puszki lub konfitura na nadzienie.

(ja dodałam trochę mleczka kokosowego do składu ciasta, bo było za suche, ale nie trzeba)

Sposób wykonania:

mąkę, marchewkę, margarynę, proszek, cynamon połączyć i ulepić w jedną masę (jak będzie zbyt suche, dodać mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej, ale tyle tylko, żeby się skleiło), rozwałkować ciasto na cienki placek, wykrawać kółka jak na pierogi, nakładać kawałki ananasa lub brzoskwini z puszki lub konfiturę i zaklejać jak pierogi. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 1/2 godziny.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: