Chłodnik wegański

Składniki:

1 pęczek świeżych buraków z liśćmi

1 duży pęczek rzodkiewek

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

2 ogórki

1 lub 2  cytryny

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 litr mleka z płatków owsianych lub ryżu  czy soi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotować buraczki, odcinając wpierw liście wraz z łodyżkami,  a następnie odciąć łodyżki od liści, które można użyć do ugotowania zupy botwinki. Ugotować drobno pokrojone listki w małej ilości wody z kostką bulionową, ostudzić i zamrozić na inną okazję albo też wyrzucić.

Łodyżki buraków pokroić,  skropić sokiem z cytryny i ugotować w małej ilości wody z kostką bulionową, buraczki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i również skropić sokiem cytrynowym i także ugotować w niedużej ilości wody na niezbyt miękko. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku.

Ostudzić i pokroić w kostkę resztę składników, a więc ogórki, szczypiorek, koper i rzodkiewkę. Połączyć z ugotowanymi wcześniej buraczkami i łodyżkami, zalać mlekiem z płatków owsianych, taką ilością, by zachować odpowiednią gęstość zupy. Gdyby zupa była wciąż za gęsta, można dodać przegotowaną wodę lub więcej mleka. W odwrotnym przypadku dokroić ogórki i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. małą ilością cukru.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: