„Śmietanka” kokosowa do deserów

składniki:

puszka mleka kokosowego

sok z cytryny

2-3 łyżeczki fruktozy lub innej słodkości

na deser:

truskawki

brzoskwinie

czekolada wegańska

Wybierając mleko kokosowe trzeba zwrócić uwagę, by nie było konserwowane chemicznie.

Po otwarciu puszki, zebrać wierzchnią, bardziej śmietankową część mleka. Pozostałą, płynną część zużyć do innego dania, np. do zupy.

Mleko przyprawić do smaku sokiem z cytryny (nie za dużo) i fruktozą. Ubić mikserem. Na tym etapie śmietanka nie uzyska konsystencji gęstej bitej śmietany, lecz ubijanie spulchni ją na tyle, że po włożeniu do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, śmietanka będzie puszysta i sztywna.

Truskawki pokroić na cząstki, brzoskwinię najlepiej obrać ze skórki i pokrojoną dodać do truskawek. Nałożyć kleksa śmietanki kokosowej, a wierzch posypać startą na drobnej tarce czekoladą wegańską. Mniam J

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: