Śniadanie pełne życia

Składniki (dla 2 osób):

garść namoczonych nasion słonecznika

garść namoczonych dowolnych orzechów lub migdałów

4 daktyle

4 suszone morele

trochę rodzynek

kilka truskawek

2 łyżeczki zmielonych nasion sezamu lub lnu

na polewę:

2 banany

pomarańcza

Nasiona i orzechy namoczyć przez noc w lodówce, aby je ‘przebudzić do życia’.

Jest to możliwe tylko w przypadku ‘żywych’ nasion, które nie zostały poddane parowaniu czy suszeniu w wysokiej temperaturze. Zarówno nasiona, orzechy jak i suszone owoce najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną. Suszone owoce sprzedawane w większości marketów są siarkowane, a nasiona i orzechy poddane przemysłowym procesom, które niszczą ich naturalne enzymy trawienne.

Suszone owoce też można wcześniej namoczyć choć niekoniecznie. Pokroić drobno.

Truskawki pokroić na cząstki lub plasterki. Można dodać inne owoce. Wszystkie składniki połączyć. Ja dodaję jeszcze zmielone w młynku nasiona sezamu lub lnu.

Na koniec przychodzi polewa: wyciskamy sok z pomarańczy i miksujemy z bananem na gładko. Pycha!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: