Kotlety sojowe w sosie pomidorowym

Opakowanie kotletów sojowych

2 cebule

1 kartonik przecieru pomidorowego

sól (ew. ulubiona przyprawa warzywna)

pieprz Cayenne (szczypta)

koperek

ok. 5 łyżek mleka kokosowego

ok. 5 łyżki oliwy z oliwek

Kotlety moczymy w wodzie lekko zakwaszonej sokiem z cytryny (będą miały jaśniejszy kolor i neutralny zapach)

Obieramy cebulę i kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka i dusimy pod przykryciem, lekko posypując solą lub przyprawą warzywną – kilka minut. Kiedy cebula jest już „zeszklona”, wrzucamy odciśnięte i pokrojone w paski kotlety, mieszając, żeby się nie przypaliło chwilkę razem dusimy, dodając soli (ew. ulubionej przyprawy warzywnej), kiedy woda już prawie całkiem odparuje, a kotlety przenikną cebulą, dodajemy mleko kokosowe, szczyptę pieprzu Cayenne, chwilkę dusimy i dodajemy przecier pomidorowy i koper. Dodanie łyżki cukru spowoduje, że smak będzie bardziej wyrazisty. Dusimy całość w rondelku ok. 5 minut, zestawiamy, i dodajemy oliwę z oliwek. Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: