Ciasto z truskawkami i wegańską galaretką

Składniki:

1/2 kg mąki razowej pszennej

3 łyżki mąki kukurydzianej

mleko ryżowe lub woda (ok. 1 szklanki)

2/3 szklanki oleju

1 paczka proszku do pieczenia

5 łyżek słodu ryżowego

2 deserki provamel, ewentualnie alpro soja (można też ugotować gęsty budyń)

150 g wiórków kokosowych

2 łyżeczki od herbaty (pełne, nawet mogą być czubate) agaru

3 szklanki kompotu owocowego (użyłam malinowego, bo taki miałam, ale może być sok owocowy lub świeżo ugotowany kompot ze szklanki owoców)

3 łyżki cukru brązowego

Ciasto:

Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać olej, wymieszać na kruszonkę. Dodać 2 łyżki słodu ryżowego (ewentualnie łyżkę cukru brązowego) i mleko sojowe lub wodę. Mleko lub wodę dolewamy stopniowo., mieszając i sprawdzając, aż ciasto będzie elastyczne, ale nie rzadkie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wykładamy ciastem formując wyższe brzegi (ok 2 cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min.

Krem:

Wiórki kokosowe zmielić i wsypać do miseczki, dodać 2 desery sojowe lub szklankę ugotowanego gęstego budyniu, dodać 3 łyżki słodu ryżowego (niekoniecznie). Wszystko wymieszać i posmarować wystudzone ciasto.

Galaretka:

3 szklanki kompotu zagotować (dodałam 2 łyżki cukru, bo był to kompot niesłodzony), dodać agar rozpuszczony w pół szklanki wody. Całość zagotować i studzić pilnując, aż przestygnie, ale jeszcze się nie zetnie. Lepiej nie zostawiać agaru zapominając o nim, bo ścina się raz dwa. Najlepiej postawić garnek do przestygnięcia na balkonie lub w zlewie, wstawiając go do zimnej wody. Kiedy galaretka jest jeszcze płynna, polewamy nią najpierw truskawki, aby były błyszczące i pokryte galaretką. Płynna galaretka sobie poradzi z pokryciem reszty ciasta.

Można je przygotować w okrągłej blaszce. Na zdjęciu ciasto z blachy prostokątnej, niestety szybko znika, nawet po powtórce zostało już tylko wspomnienie:):):)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: