Makaron z cukinii

SKŁADNIKI (na 4 po

rcje)

„MAKARON”

2 szt. żółtej cukinii / ja miałam tylko zieloną/

2 szt. zielonej cukinii

2 łyżeczki soli

warzywa do wymieszania z „makaronem”

2 duże ząbki czosnku

4 łyżki orzechów pinie

sok z pół cytryny, do wyboru

garść pokrojonej zielonej pietruszki

garść pokrojonego szczypiorku sałatkowego

3 łyżki, można więcej bazylii

sól, pieprz

masło wegańskie

SPOSÓB WYKONANIA

Cukinię umyć, obciąć końcówki. Pomocnikiem do plastrowania sera ciągnąć cienkie paski wzdłuż cukinii. Środek cukinii można użyć pod warunkiem, że jest ona bardzo świeża, w innym wypadku ziarnisty środek jest do wyrzucenia. Paski cukinii posolić i odstawić na 15 minut. Następnie spłukać sól i odstawić, by woda z niej ociekła.

Rozpuścić masło wegańskie na dużej patelni, rozgrzać i wrzucić orzechy. Trzeba mieszać nieustannie, by sie nie spaliły, do momentu, aż będą złociste. Kolejno wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i dalej podsmażać aż będzie trochę żółtawy, a wówczas dołożyć cukinię, skropić sokiem z cytryny (ja wolę bez soku i myślę, że skórka z cytryny może być lepsza) i na koniec dodać pietruszkę, szczypiorek , bazylię i przyprawy i razem podgrzewać do momentu aż cukinia będzie gorąca.

Propozycja serwowania: makaron z cukinii z kawałkiem mięsa wegańskiego, makaron z cukinii z quinoa, i najsmaczniejsza wersja wg mnie: makaron z cukinii z młodymi ziemniakami i masą kopru.

Makaron z cukinii

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

„MAKARON”

2 szt. żółtej cukinii / ja miałam tylko zieloną/

2 szt. zielonej cukinii

2 łyżeczki soli

warzywa do wymieszania z „makaronem”

2 duże ząbki czosnku

4 łyżki orzechów pinie

sok z pół cytryny, do wyboru

garść pokrojonej zielonej pietruszki

garść pokrojonego szczypiorku sałatkowego

3 łyżki, można więcej bazylii

sól, pieprz

masło wegańskie

SPOSÓB WYKONANIA

Cukinię umyć, obciąć końcówki. Pomocnikiem do plastrowania sera ciągnąć cienkie paski wzdłuż cukinii. Środek cukinii można użyć pod warunkiem, że jest ona bardzo świeża, w innym wypadku ziarnisty środek jest do wyrzucenia. Paski cukinii posolić i odstawić na 15 minut. Następnie spłukać sól i odstawić, by woda z niej ociekła.

Rozpuścić masło wegańskie na dużej patelni, rozgrzać i wrzucić orzechy. Trzeba mieszać nieustannie, by sie nie spaliły, do momentu, aż będą złociste. Kolejno wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i dalej podsmażać aż będzie trochę żółtawy, a wówczas dołożyć cukinię, skropić sokiem z cytryny (ja wolę bez soku i myślę, że skórka z cytryny może być lepsza) i na koniec dodać pietruszkę, szczypiorek , bazylię i przyprawy i razem podgrzewać do momentu aż cukinia będzie gorąca.

Propozycja serwowania: makaron z cukinii z kawałkiem mięsa wegańskiego, makaron z cukinii z quinoa, i najsmaczniejsza wersja wg mnie: makaron z cukinii z młodymi ziemniakami i masą kopru.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: