ONZ wzywa świat do przyjęcia diety wegańskiej

Na podstawie artykułu z http://www.guardian.co.uk

Ogólnoświatowa tendencja zmiany diety na wegańską jest konieczna w celu ocalenia świata od głodu, braków paliwowych i najgorszych skutków zmian klimatu – twierdzi wczorajszy raport ONZ.

Populacja ludzi na świecie sięgnie 9.1 mld w roku 2050, a  zamiłowanie Zachodu do diety bogatej w mięso i produkty mleczne, nie jest ekologicznie zrównoważone – mówi raport międzynarodowej komisji ws. zarządzania odnawialnymi źródłami Programu Środowiskowego Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP):

„Skutki rolnictwa znacznie wzrosną ze względu na coraz wyższą konsumpcję produktów zwierzęcych w wyniku rosnącej populacji. W odróżnieniu od paliw kopalnych, trudno jest znaleźć alternatywne źródło: ludzie muszą jeść. Znacząca redukcja skutków będzie możliwa tylko wraz ze znaczną ogólnoświatową zmianą diety na dietę pozbawioną produktów zwierzęcych.”

Profesor Edgar Hertwich, główny autor raportu, powiedział: „Produkty pochodzenia zwierzęcego powodują więcej szkód niż [produkcja] surowców budowlanych, takich jak piasek czy cement, tworzyw sztucznych i metali. Biomasa i uprawy paszy dla zwierząt są tak samo szkodliwe, jak [spalanie] paliw kopalnych.”

Komisja złożona z ekspertów, oceniła produkty, zasoby, działalność gospodarczą i transport pod kątem ich szkodliwości dla środowiska. Rolnictwo zostało postawione na równi z zużywaniem paliw kopalnych, ponieważ gałęzie te rozwijają się bardzo szybko, wraz ze wzrostem gospodarczym.

Ernst von Weizsacker, ekspert ds. środowiska, który współprzewodniczył komisji, powiedział: „Wzrost zamożności powoduje zmianę diety na bogatą w mięso i przetwory mleczne – obecnie dla zwierząt hodowlanych przeznacza się większość plonów, a także dużo słodkiej wody, duże ilości nawozów i pestycydów.”

Energia i rolnictwo muszą zostać „odłączone” od wzrostu gospodarczego, ponieważ niszczenie środowiska wzrasta o około 80% przy podwojeniu dochodów – podaje raport.

Achim Steiner, podsekretarz i dyrektor wykonawczy UNEP, powiedział: „Oddzielenie wzrostu gospodarczego od degradacji środowiska naturalnego jest #1 wyzwaniem dla rządów na świecie stojącym w obliczu rosnącej liczby ludzi, coraz wyższych dochodów, wzrostu konsumpcji i ciągłych prób eliminacji ubóstwa.”

Komisja, która brała pod uwagę liczne badania, w tym Millenium Ecosystem Assessment, cytuje następujące presje na środowisko jako priorytety dla rządów na całym świecie: zmiany klimatyczne, zmiany siedlisk, zbyteczne zużycie azotu i fosforu w nawozach, nadmierna eksploatacja łowisk, lasów i innych zasobów, gatunki inwazyjne, niezdatna do picia woda i brak urządzeń sanitarnych, zagrożenie ołowiem, zanieczyszczenie powietrza w miastach i szkodliwy pył w powietrzu.

Rolnictwo, zwłaszcza produkcja mięsa i przetworów mlecznych, zużywa 70% światowego zużycia słodkiej wody, wykorzystuje 38% całkowitego wykorzystania gruntów i „produkuje” 19% światowej emisji gazów cieplarnianych – mówi raport, który został opublikowany w przeddzień ONZ-ego Dnia Ochrony Środowiska.

Prof. Hertwich, który jest również dyrektorem Programu ekologii przemysłowej na Norweskim Uniwersytecie Nauki i Technologii, powiedział, że kraje rozwijające się, w których głównie nastąpi wzrost populacji – nie powinny powtarzać wzorców świata zachodniego, opartych na zwiększonej konsumpcji: „Kraje rozwijające się nie powinny naśladować naszego modelu. Do nas należy stworzenie technologii, powiedzmy, produkcji energii ze źródeł odnawialnych lub metod nawadniania.”

http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: