Keks z ogromną ilością bakalii bez cukru

Składniki:

pół kg maki

1 proszek do pieczenia bio

4 łyżki mąki kukurydzianej

około pół szklanki oleju

mleko ryżowe (około 2 szklanek)

odrobina słodu ryżowego czy innego (około 2 łyżek)

a potem, co fantazja podpowie – rodzynki, mak, daktyle, śliwki, żurawina, orzechy – dużo, z 1,5 szklanki (albo 2)

Przygotowanie ciasta:

Mąki mieszamy z proszkiem, potem dodajemy olej, mieszamy na kruszonkę, dodajemy słód, i tyle mleka ryżowego, żeby powstało dość lekkie ciasto – gęste, żeby dało się wyrabiać rękami, ale bardzo elastyczne i miękkie. Dorzucamy bakalie (mogą być namoczone, ale ja wrzucam suche i dodaję jeszcze trochę mleka).

Ciasto przekładamy na blachę, pieczemy ok 40 min.

Polewa

zmielony kokos, śmietanka sojowa i słód jęczmienny – proporcje bez znaczenia – i tak wychodzi smaczne:) Jeśli ma wytrzymać dłużej, można tę polewę ugotować. Ale spróbowałam też na surowo i jest jeszcze lepsza, bo nie wysycha tak szybko.

Miłego pieczenia:)

Keksik można naładować dużą ilością orzechów włoskich i daktyli. Wtedy jest mniej rozmaitości, ale smak wyborny:) i nie trzeba dodawać słodu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: