Zupa z nowalijek

SKŁADNIKI:

pęczek młodej marchewki

1 duża kalarepka

groszek młody łuskany

5 młodych ziemniaków

pęczek młodego koperku

parę gałązek zielonej pietruszki

1-2 łyżek mąki

ca 2 łyżki masła wegańskiego

1 mała młoda cebulka

kostka bulionu warzywnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchew umyć i pokroić w talarki (jeśli jest zbyt dojrzała, obrać ze skórki). Kalarepkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Ja użyłam zamiast groszku łuskanego młody groszek w strączku i nie chciałabym tego polecać, ponieważ niektóre strąki były już przejrzałe i łykowate. Tak że najlepiej użyć do młodego groszku dojrzałego, łuskanego.

Kolejno owiązać nać pietruszki , pokroić koperek . Wszystkie warzywa oprócz koperku zalać woda i zagotować. W międzyczasie przygotować słabą zasmażkę z masła wegańskiego i mąki. Doprawić zupę solą i bulionem plus ew. pieprzem. Gotować ca 10 minut, warzywa nie mogą być zbyt miękkie, i na zakończenie zaprawić zasmażka. Koperek wrzucić już po zdjęciu garnka z palnika.

Zupa najlepiej smakuje, gdy postoi najmniej pół godziny.

Smacznego!


Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: