Kotleciki ryżowe

Składniki:

  • Ryż (najlepiej brązowy)
  • Mąka (najlepiej pszenno- razowa)
  • Pieczarki
  • Papryka
  • Olej do smażenia (może być oliwa z oliwek)
  • Przyprawy – sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Ugotować ryż (można wykorzystać ryż z poprzedniego dnia).
  • Zgnieść ryż (można w ręku lub użyć drewnianego tłuczka).
  • Pokroić drobniutko pieczarki i paprykę – wymieszać razem z ryżem.
  • Dodać przyprawy do smaku.
  • Na osobnym talerzu przygotować mąkę, w której będziemy obtaczać kotleciki.
  • Ulepić kuleczki i obtaczać je w mące.
  • Przed włożeniem na rozgrzany olej na patelni, spłaszczamy je tworząc kotleciki.
  • Smażymy z obu stron, aż do przyrumienienia.
  • Delikatnie wyjmujemy z patelni.

**Nie należy przejmować się tym, że nasza masa na kotleciki może nieco lepić się do rąk. Po obtoczeniu jej równomiernie w mące, uzyskamy kotleciki, które można śmiało smażyć na patelni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: