Fasolka azuki z dynią wg Alicji Silverstone

Alicia Silverstone napisała niedawno książkę na temat wegańskiej diety, z mnóstwem przepisów, pt. Życzliwa dieta. Na swoim blogu, Alicja czasami zamieszcza ulubione przepisy z tej książki. oto jeden z nich:

(4 porcje)

SKŁADNIKI
4-6  kawałków kombu (10-14 cm)
1 szklanka fasolek azuki
2 szklanki pokrojonej w duże kawałki dyni japońskiej kabocha (obranej ze skórki, jeśli nie jest to dynia organiczna). Można użyć dowolnego rodzaju dyni (np. olbrzymią, piżmową itd.)

1 łyżeczka sosu sojowego

posiekana świeża kolendra lub pietruszka, do przybrania.

Wykonanie:

Połącz w misce kombu i fasolę, zalej je wodą, tak aby powyżej poziomu fasolek było ok 3-5 cm wody. Zostaw na całą noc.

Następnego dnia, odsącz wodę. Pokrój kombu w kwadraty ok. 2.5 cm x 2.5 cm.

Przygotuj ciężki garnek z pokrywką, najlepiej żeliwny emaliowany. Wrzuć pokrojone namoczone kawałki kombu i fasolkę. Zalej je świeżą wodą, tak aby woda pokrywała fasolę.

Kiedy woda zacznie wrzeć, zbieraj z góry pianę. Pozwól fasoli gotować się bez przykrycia przez 5 minut.

Przykryj garnek, zmniejsz ogień na niski i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Sprawdzaj fasolę co 10 minut i dodawaj wody do garnka, kiedy poziom wody będzie niższy niż poziom fasoli.

Po 40 minutach, połóż kawałki dyni na wierzchu i dodaj tyle wody, aby fasola znajdowała się pod wodą.

Gotuj jeszcze przez 20 minut, albo aż fasola będzie miękka. Dodaj sos sojowy i gotuj przez następne 10 minut.

Podawaj z kolendrą lub pietruszką.

http://www.thekindlife.com/post/azuki-beans-with-kabocha-squash

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: