Sałatka/surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

kapusta pekińska

pomidor

ogórek świeży i kiszony

jabłko

papryka

kukurydza

czerwona cebulka

natka pietruszki lub koperek

Ilości składników są dość dowolne. Wypróbuj, jakie ci pasują najbardziej.

Kapustę pekińską kroimy w paski, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru albo trochę mniej fruktozy, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko ugniatamy dłonią, żeby puściła sok.

Pozostałe składniki kroimy w kostkę i całość mieszamy.

Można doprawić ziołami (przyprawą włoską lub innymi), koperkiem, pietruszką, oliwą z oliwek.

W surówce świetnie pasuje sos winegret, jako sałatkę doskonale ‘dosmaczy’ wegański majonez.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: