Leczo z cukinii

Składniki:

* 3-4 średnie cukinie (takie, żeby nie miały dużych pestek)

* pół cebuli

* pomidory świeże lub pasteryzowane bio z kawałkami pomidorów

*pół papryki

* zielona pietruszka

* czosnek, sól, pieprz, zioła do smaku

Cebulkę lekko podsmaż na oleju, żeby się „zeszkliła”, na patelnię z cebulą wrzuć pokrojoną w drobną kostkę paprykę, żeby trochę zmiękła. Papryka nie ma dużo soku, więc trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Można ją lekko podlać wodą.

Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, jeśli jest na nie sezon, i podgrzewamy całość tylko tyle, żeby wytworzył się sos.

Jeśli pomidory chwilowo nie rosną na krzaku, użyj pomidory pasteryzowane, ale dopiero na końcu gotowania.

Zagotuj wodę w osobnym garnku (na wysokość ca. 4 cm twojego garnka).

Do wrzątku wrzuć cukinię pokrojoną wraz ze skórką w dużą kostkę.

Dodaj szczyptę soli, pół łyżeczki fruktozy lub cukru i trochę wegańskiego masła.

Uzyskasz w ten sposób delikatny smak i aksamitną konsystencję.

Cukinię trzeba bardzo delikatnie podgotować pod przykryciem, aby lekko zmiękła, ale nie rozgotowała się!

Do garnka z cukinią przekładamy zawartość patelni czyli cebulkę, paprykę i pomidory.

Jeśli nie jest sezon na pomidory, to teraz właśnie dolej do garnka pomidory pasteryzowane.

Dodaj przyprawy np. włoską lub trochę ziół prowansalskich, sól i zagotuj całość krótko, żeby smaki warzyw się połączyły i wytworzył pyszny sos.

Moje leczo ma  konsystencje gęstej zupy.

Na koniec posyp potrawę zieloną pietruszką. Jeśli lubisz mocniejsze smaki, dodaj czosnek.

Leczo można podać z ryżem lub w miseczce z pieczywem.

Nie zapominajmy o zieleninie, koperek pasuje równie dobrze jak pietruszka.

Aby potrawa stała się bardziej syta, można dodać gotowaną fasolę.

Smacznego!


.

*

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: