Ciasto bez pieczenia z kremem z wiórków kokosowych

Składniki:

  • 4 filiżanki migdałów
  • 1/ filiżanki orzechów – nerkowców
  • Sezam
  • Syrop z agawy lub jakiś inny słód
  • Cytryna
  • Mandarynki
  • Kiwi
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

Ciasta

  • Moczymy na noc migdały (lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut) i nerkowce.
  • Obieramy migdały ze skórki.
  • Mielimy migdały na gładką masę w młynku do kawy (można zostawić trochę migdałów, które zostały niezmielone w młynku).
  • Mielimy w młynku nerkowce.
  • Do masy dodajemy syrop i sok z 2/3 mandarynki, możemy zgnieść owoc.
  • Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 2 cm.
  • Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy białym sezamem.
  • Delikatnie rozkładamy nasze ciasto na tym sezamie.

Masy

  • Obieramy i zgniatamy za pomocą drewnianego tłuczka 2 banany .Dodajemy około 2 łyżeczek soku z cytryny i 1 łyżeczkę cynamonu.
  • Wszystko mieszamy.
  • Równomiernie rozkładamy masę na cieście.
  • Obieramy i kroimy na plasterki kiwi.
  • Układamy je na warstwie bananowej.
  • Mielimy wiórki kokosowe w młynku do kawy.
  • Dodajemy do nich trochę wody i mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą kładziemy na wierzch ciasta.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: