Poza logiką

Na podstawie artykułu Elihu Dietz pt. „Don’t have a cow”.

W najlepszym przypadku mięso jest marnotrawstwem: potrzeba 5000 kilogramów ziarna, by wyprodukować 500 kg mięsa. Czyli marnujemy 90% energii zużytej do wyprodukowania 1 hamburgera. A jeśli spojrzymy na to z filozoficznego punktu widzenia, problem leży w okrucieństwie i braku etyki. Warunki na farmach hodowlanych, gdzie żyje większość zwierząt hodowlanych, są barbarzyńskie.

W celu wyhodowania jak największych zwierząt w jak najkrótszym czasie, w USA zwierzęta hodowlane są karmione 14 mln kg antybiotyków w ciągu roku (jasne jest, że nie potrzebują recepty ani społecznego przyzwolenia). Dla porównania, wszyscy mieszkańcy USA w ciągu roku zażywają tylko 1.5 mln kg antybiotyków.

Karmimy krowy paszą, która nie jest ich naturalnym pożywieniem. Karma ta jest wysokokaloryczna, aby spowodować szybki wzrost masy ciała. Ale ich żołądek nie może sobie poradzić z tym pokarmem, i zaczynają się krwawienia wewnętrzne, co powoduje infekcje. Te infekcje są nieuniknione, więc po prostu wyrzucamy antybiotyki, czasem w ogromnych dawkach, do ich każdego posiłku. W rezultacie, bakterie zaczynają rozwijać oporność na te antybiotyki. „Szacuje się, że każdego roku prawie 2 mln osób w Stanach Zjednoczonych ulega infekcji podczas pobytu w szpitalu, z czego 90 000 umiera” – stwierdziła FDA (Food and Drug Administration). „Ponad 70% bakterii wywołujących te infekcje jest odpornych na co najmniej jeden z powszechnie stosowanych w celu leczenia infekcji antybiotyków.”

Jesteśmy zabijani przez bakterie, które rozwinęły odporność na antybiotyki, którymi karmimy nasze bydło.

Innym uzasadnieniem jedzenia mięsa, jest coś w rodzaju fałszywej-bio-antropologii: ludzie wykształcili zdolność jedzenia i trawienia mięsa, tak więc mamy prawo to robić. Biologicznie, to prawda. Możemy jeść mięso. Możemy również cudzołożyć, głosować na Nadera, nosić flanelowe koszule, ale (zazwyczaj) uznajemy, że mamy obowiązek tego nie robić. Pozwolić naszej biologii, by dyktowała sposób, w jaki się zachowujemy, to pomysł, z którym pożegnaliśmy się, kiedy rozwinęliśmy w sobie wyższe ideały, ziliony lat temu.

Sama jednak logika „jedzenie mięsa” jest naprawdę o wiele prostsza: „Lubię skwarki”. Amen. „Mięso smakuje wspaniale”. Przyznajmy się, że to jest jedyne uzasadnienie jedzenia mięsa.

http://www.huffingtonpost.com/elihu-dietz/dont-have-a-cow_b_387547.html

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: