Wegański tort czekoladowy słodzony słodem zbożowym

Ciasto

3 i 1/2 szklanki  mąki pszennej graham

2 łyżki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki oleju

1/4 szklanki syropu zbożowego

ok 1 szklanki mleka ryżowego

15 g proszku do pieczenia bio

Mąki połączyć z proszkiem, dodać olej i wymieszać. Dodać syrop zbożowy. Stopniowo dolewać mleko ryżowe i mieszać, aby powstało ciasto dość gestej konsystencji.

Piec w piekarniku o temp. ok 200 st.C

Krem

mleko ryżowe,

budyń czekoladowy bio

słód zbożowy

3 łyżki margaryny wegańskiej, np. Vitaquell

Ugotować gęsty budyń (zamiast 2 szklanek mleka 1 i 1/3). Dodać słód zbożowy i wymieszać. Ostudzić, wstawić do lodówki. Gdy będzie chłodny, zmiksować z margaryną wegańską i wstawić do lodówki.

Polewa

3 łyżki zmielonych migdałów

2 łyżki kakao

1/2 szklanki mleka ryżowego

1 łyżka masła wegańskiego

1/3 szklanki słodu zbożowego

Mleko ryżowe rozmieszać z pozostałymi składnikami i zagotować na małym ogniu. Polewa powinna być gęsta, ale powinna łatwo dać się lać z łyżki.

Ostatnie kroki

Ostudzone ciasto przekroić poprzecznie na pół. Nałożyć warstwę kremu. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć warstwę kremu, a następnie polać ostudzoną polewą i udekorować wg uznania.

Ciasto wstawić do lodówki.

Można się nim spokojnie objadać, nie zawiera cukru, a jest przyjemnie słodkie!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: