Dlaczego organiczne owoce i warzywa są zdrowsze…

Na podstawie artykułu w Huffington Post „ADHD In Children: Pesticides May Be Missing Link”, autor Carla K. Johnson (17/05/2010)

Nowe analizy danych łączą ‚zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi’ u dzieci z przyswajaniem przez organizm pestycydów, stosowanych przy uprawie owoców i warzyw.

Mimo iż badania nie udowodniły w pełni, że pestycydy stosowane w rolnictwie przyczyniają się do zaburzeń uwagi u dzieci, to eksperci twierdzą, że rezultaty są przekonujące.

Dzieci są szczególnie podatne na szkodliwe działanie pestycydów, ponieważ są w trakcie rozwoju i mogą przyswajać większe ilości pestycydów niż dorośli, w stosunku do ich masy ciała.

W organizmie, pestycydy rozkładają się na związki, które mogą być zmierzone w moczu. Niemal wszystkie badania wykazały wykrywalne poziomy: związki obecne były w moczu 94 % dzieci.

Dzieci z wyższym poziomem, miały wyższą szansę na rozwinięcie ADHD, zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi. Jest to dolegliwość, która powoduje, że uczniowie mają kłopoty w szkole. Wyniki badań opublikowano w poniedziałek w czasopiśmie Pediatria.

Dzieci mogą spożywać pokarmy spryskiwane pestycydami, pić skażoną wodę, mogą też wdychać je wraz z powietrzem.

Ryzyko przyswajania pestycydów można ograniczyć, jedząc produkty uprawiane metodami organicznymi.

Mrożone jagody, truskawki i seler mają najwyższe śladowe ilości pestycydów, według jednego z rządowych raportów.

W 2008r. badania przeprowadzone na uniwersytecie Emory wykazały, że u dzieci, które zaczęły odżywiać się organicznymi (ekologicznymi, bio) owocami i warzywami, poziom związków pestycydów obecnych w moczu zmniejszył się do niewykrywalnego lub niemal niewykrywalnego.

Ze względu na znaną szkodliwość pestycydów dla zdrowia, Agencja Ochrony Środowiska USA ustaliła limity ilości pestycydów na żywności. Ale nowe badania pokazały, że nawet niewielkie, dopuszczalne ilości pestycydów, mogą mieć wpływ na chemię mózgu.

Nowe wyniki są oparte na jednorazowych próbkach moczu 1139 dzieci i wywiadach z ich rodzicami, aby stwierdzić, które z tych dzieci cierpią na ADHD. Według danych uzyskanych od rodziców, około 150 dzieci wykazywało poważny brak skupienia, nadpobudliwość i impulsywność, jakie charakteryzują ADHD, albo brały przepisane leki.

Badania te dostarczyły więcej dowodów na to, że rząd powinien zachęcać rolników do przejścia na ekologiczne metody upraw, powiedziała Margaret Reeves, naukowiec z Pesticide Action Network, grupy, która prowadzi działalność na rzecz zaprzestania stosowania wielu pestycydów – „To byłoby niewybaczalne, żeby pozwolić na dalsze stosowanie tych związków.”

http://www.huffingtonpost.com/2010/05/17/adhd-pesticides-in-fruits_n_578366.html?utm_source=Green

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: