Dżem pomarańczowy słodzony figami

SKŁADNIKI

1kg pomarańczy
4- 8 fig /w zależności od smaku pomarańczy/

mały kawałek świeżego imbiru

1-paczka żelfixu /środek żelujący z pektyn/

¾ szklanki wody.

Pomarańcze obrane ze skórki i białych osłonek zmiksować z figami i zagotować. W tym czasie do wody dodać drobno pokrojony imbir i skórki i gotować około 10 min.

Następnie wyjąć skórki i imbir, a pozostałą wodę połączyć z paczką żelfixu i zmiksowanymi pomarańczami. Wszystko dobrze wymieszać i gotować przez następne 1,5 min.

Dżem najlepiej smakuje ze świeżą grahamką i wegańskim masłem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: