Wegański majonez z migdałów

1/2 szklanki migdałów, moczonych przez całą noc, można je obrać ze skórki i wtedy majonez będzie jasno biały.

1 szklanka wody

½ łyżeczki pieprzu

½  łyżeczki soli

3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka wegańskiej ”wegety” lub ½ kostki wegańskiego bulionu

1 łyżeczka sosu sojowego /niekoniecznie/

½  łyżeczki cukru

1/3 szklanki oleju.

Migdały połącz z wodą i miksuj w blenderze. Następnie dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju i dalej miksuj. Na samym końcu, bardzo powoli wlewaj olej, dodawaj olej, aż majonez zgęstnieje (można dodać więcej niż 1/3 szklanki).


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: