Wegańska zupa szczawiowa

SKŁADNIKI

1 słoik szczawiu konserwowanego ca 250g

ryż okrągły

bulion warzywny, najchętniej organiczny bez glutamianu sodu

koper świeży lub mrożony

1 pęczek włoszczyzny lub tylko marchew i cebula

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotować ca 2 l wody, następnie włożyć włoszczyznę do wrzątku z rozpuszczoną kostką bulionową. Gotować aż marchew będzie prawie miękka, po czym wyjąć ją i zachować na póżniej. Kolejno wrzucić ryż i gotować aż będzie miękki, posolić i ew. dodać też pieprz. W następnej kolejności wlać szczaw i gotować ok. 20 minut. Zetrzeć marchewkę na tarce do warzyw surówkowych i dodać do garnka, i na sam koniec dodać też koperek wg uznania.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: