Sałatka na ciepło z makaronem Risoni

SKŁADNIKI

500 g makaronu Risoni (w kształcie ryżu)

papryka w oliwie ca 290 g

1 główka kalafiora

2 czerwone cebule, mogą być żółte

250 g młodego groszku w strączku lub zamiennie grzyby np. kurki lub pieczarki w puszce plus fasolka zielona gotowana czy gotowa z puszki

oliwa, sól, pieprz, ewentualnie sos sojowy

natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotować Risoni wg przepisu. Kalafior podzielić na małe bukieciki i szybko usmażyć w dużej ilości oliwy na lekko złoty kolor, przełożyć do miski.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Groszek podzielić wzdłuż na 2,3 części. Paprykę odcisnąć oraz pokroić w paski.

Podsmażyć cebulę razem z groszkiem lub grzybami , trochę później dodać paprykę i podgrzać tak, by wszystko było gorące.

Gorący makaron wyłożyć do garnka z warzywami i wymieszać, a następnie przełożyć do salaterki. Jeść na ciepło, ale smakuje dobrze także na zimno, ale nie bezpośrednio z lodówki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: