Pizza włoska wegańska (na 4 osoby)

20 g drożdży

30 dkg  maki

łyżeczka soli

¾ łyżeczki fruktozy

1 szklanka wody niegazowanej

łyżka oliwy z oliwek

dodatki:

2 łyżki kaparów

pół małego słoika karczochów w oleju

mała puszka koncentratu pomidorowego

20 dkg pieczarek

pomidory z puszki

cebula

papryczka pepperoni

Do miski wsyp cukier, wodę ,drożdże i wszystko wymieszać. Kiedy rozczyn będzie miał konsystencje gęstej śmietany, odstaw na kilkanaście minut.

Następnie dosypuj partiami kolejno: mąkę/aż do momentu, kiedy ciasto będzie odchodziło od dłoni/ sól i oliwę, wyrabiając ciasto.

Uformuj kulę, nakryj ją ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30/40 min

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i włóż do posmarowanej blachy, nie zapominając uformować wysokiego brzegu.

Wierzch pizzy posmaruj koncentratem pomidorowym, po czym ułóż na nim dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 25 min.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: