Wywiad z Emily Deschanel

Fragmenty najnowszego wywiadu z Emily Deschanel, przeprowadzonego przez zaangażowaną ekologicznie platformę medialną ”Good”.

Najbardziej znana z roli antropologa dr Temperance Brennan w serialu telewizyjnym ”Kości”, aktorka Emily Deschanel w rzeczywistym świecie koncentruje się na zupełnie innych sprawach. Deschanel została weganką jako nastolatka, i otwarcie wypowiada się w obronie praw zwierząt.

GOOD: Uważasz, że weganizm może pomóc w ochronie środowiska. Czy możesz to wyjaśnić?

Emily Deschanel: ONZ przeprowadziła badania, których rezultat zaszokował nawet mnie, wegankę od 17 lat. Farmy przemysłowe są bardziej szkodliwe dla środowiska niż cały transport na świecie, wszystkie autobusy, pociągi, samoloty, samochody. To jest poważna sprawa! Wszyscy chcą jeździć hybrydami, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że żywność, którą jedzą na co dzień, jest o wiele bardziej szkodliwa dla Matki Ziemi. Obecnie większość ziarna w naszym kraju jest przeznaczona na karmę dla zwierząt hodowlanych. Potrzeba o wiele więcej ziarna na paszę dla zwierząt w ciągu ich życia, zanim zostaną zabite na żywność, niż przeznaczając to ziarno jako bezpośrednią żywność dla ludzi. Nie mówiąc już o ściekach z farm przemysłowych, które zatruwają zbiorniki wodne, rzeki.

Poza tym, zwierzęta hodowlane produkują 130 razy więcej odchodów niż ludzie. To tylko kilka powodów, dla których bycie weganinem/wegetarianinem pomaga środowisku. Dlatego zachęcam ludzi, by przynajmniej ograniczyli ilość jedzonego mięsa. Zostanie weganinem jest także korzystne dla zdrowia. Jeśli ludzie chcą dowiedzieć się więcej na temat, jak zostać wegetarianinem/weganinem czy też  jak zredukować ilość mięsa z korzyścią dla zdrowia, to mogą odwiedzić naszą stronę www.goveg.com.

G: Jak dowiedziałaś się o weganizmie i co spowodowało, że przyjęłaś ten styl życia?

ED: Zobaczyłam film dokumentalny pt. „Diet For a New America” (Dieta dla nowej Ameryki), nakręcony na podstawie książki John’a Robbins’a pod tym samym tytułem. Natychmiast zostałam wegetarianką, a po dwóch latach przeszłam na weganizm. Film rzuca światło na farmy przemysłowe i pokazuje ich negatywny wpływ na nas wszystkich.

G: Jaki jest Twój ulubiony przepis na wegański deser?

ED: Mam obsesję na punkcie ciasteczek z masła orzechowego, z nowej książki Alicji Silverstone pt. „The Kind Diet” (Życzliwa dieta). Są takie smaczne! Ja robię je z surowego masła migdałowego.

G: W wywiadzie dla ”Women’s Health” powiedziałaś, cytuję: „Myślę, że mogę przekonać każdego, aby stał się wegetarianinem.” Co powiedziałabyś gitarzyście Tedowi Nugent, który jest znany z konserwatywnych poglądów politycznych i wypowiedzi zachęcająceych do polowań?

ED: Nie wiem, dlaczego to powiedziałam! Ja nie nawracam innych, ale jeśli ktoś mnie o to pyta, z radością mówię o weganizmie, ponieważ ja  bardzo w to wierzę. Czasami chciałabym być śmielsza. Myślę, że rozmawiając z kimś takim jak on, zaczęłabym od spraw zdrowia, bo oczywiste jest, że tacy ludzie nie uważają, że zwierzęta czują (ale one czują, jeśli ktoś miałby wątpliwości). Jest książka pt. „Raport chiński”, która omawia największe w historii badania poświęcone diecie. Naukowcy mieli zamiar dowieść, że białko zwierzęce jest zdrowe, ale wyniki były odmienne. Czasami do ludzi  przemawiają kwestie zdrowia. Wolę, kiedy fakty same za siebie mówią.

http://badzweganinem.blox.pl/2010/01/Zdrowie-i-weganizm-Raport-chinski.html

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: