Wegański gulasz z seitanu

Składniki:

3cebule

przyprawy (ziele angielskie, sól, pieprz, jarzynka, koperek, liść laurowy, majeranek)

paczka sypkiego glutenu pszennego (ja kupuję w Evergreenie, ale można zrobić samemu w ten sposób, że zrobioną masę mączną z wody ciepłej i mąki jak na pierogi, płukać pod wodą, aż cała skrobia się wypłucze i zostanie sam klejący gluten, jednak długo to trwa i jest mało opłacalne, bo z całego kilograma mąki pozostaje niewiele glutenu, a kupny wystarcza na gulasz dla 10 osób).

Z sypkiego glutenu ulepić spójną kluskę, dolewając ciepłej wody z rozmieszaną jarzynką, tyle, aby nie pozostało nic sypkiego materiału. Następnie gotować ją na parze przez ok. 20 min. Tak uzyskujemy seitan. Dalej pokroić ”kluskę” w małe kawałki i wrzucać na tłuszcz. Smażyć krótko po obydwu stronach na oleju. Przełożyć do garnka z uprzednio usmażoną cebulą, dolać wody i gotować jeszcze 15 min. z przyprawami. Na koniec zagęścić wodą z mąką, najlepiej orkiszową, i dodać odrobinę śmietanki sojowej, podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: