Wegański serek a’la kozi

Ten przepis powinien być dopracowany. Niestety, trochę się rozsypał po wyjęciu z piecyka. Może temperatura powinna być lekko wyższa, nie miałam czasu eksperymentować. Jednak sam serek jest smaczny, i wcale nie jest aż tak pracochłonny, jedynie trzeba o nim pamiętać przez 3 dni robienia 🙂

  • 3/4 szklanki surowych nerkowców
  • 4 Ł oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 Łyżki tahini
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pokruszonych albo grubo zmielonych ziarenek pieprzu

1. Nerkowce muszą być namoczone (ok. 10 godzin), włóż je do miski i zalej dużą ilością wody i zostaw najlepiej na noc.

2. Odlej wodę, i dobrze wypłucz orzechy pod zimną wodą. Odsącz wodę. Zmiksuj w blenderze nerkowce, olej, sok z cytrynę, tahini, sól i 2 łyżki wody, miksuj przez co najmniej 6 minut, aż masa będzie kremowa.

3. Wyłóż masę na szmatkę do robienia serów (lub potrójnie złożoną gazę). Uformuj rulonik, zawiąż końce i zostaw w pokojowej temperaturze na 12 godzin (jeśli jest mokry, to połóż na sitku). Po 12 godzinach włóż na chwilę do lodówki, żeby serek lekko stwardniał.

4. Nagrzej piecyk do temp. 100 °C. Odwiń serek i przełóż na świeżą szmatkę, po czym zwiń ponownie. Piecz, aż stwardnieje na zewnątrz (ok. 35 minut). Posyp pieprzem i włóż do lodówki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: