Drożdżówka z orkiszu

 

Ciasto:

Składniki:

50g drożdży

1 szklanka mleka sojowego

1 szklanka cukru brązowego

2,5 – 3 szklanki mąki orkiszowej

cukier waniliowy

cytryna

mała miseczka bakalii lub mrożonych owoców około 40dkg

Kruszonka

1/6 kostki masła wegańskiego

3 łyżki cukru brązowego

3 łyżki mąki

Wymieszaj masło z mlekiem sojowym, zagotuj i ostudź.

Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce i wyciśnij sok.

W misce połącz i dobrze wymieszaj cukier waniliowy, skórkę i sok z całej cytryny.

Zalej ciepłym mlekiem z masłem, dodaj mąkę i wyrób na gładką masę.

Następnie wyłóż na wysmarowaną blachę, przykryj ściereczką i pozostaw do rana w ciepłym miejscu.

Zrób kruszonkę z wymieszanych składników i wstaw do lodówki.

Rano poukładaj na cieście owoce bądź bakalie, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 min w temp. 170 – 180 st. C

Ciasto po ostygnięciu można polać lukrem, z dwóch łyżek soku z cytryny i szklanki cukru pudru, które należy wymieszać na gładką masę (ok. 10 minut).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: