Wegańskie krokiety czy wegańska jajecznica?

Składniki na około 10 krokietów

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka sojowego

1,5 szklanki wody

50 g orzechów nerkowca

farsz:

300 g tofu

60 dkg pieczarek

1 średnia cebula

2 łyżki musztardy

sól, pieprz, mielony kminek, kurkuma

Przygotowując farsz do krokietów postępujemy tak samo jak przy przyrządzaniu wegańskiej jajecznicy. Dusimy pokrojone drobno pieczarki z cebulką, następnie dodajemy rozdrobnione tofu i doprawiamy musztardą i przyprawami. Farsz powinien być dobrze przyprawiony. Podlewamy odrobinę wodą, tak aby farsz nie był za suchy. Mielimy w malakserze na pastę.

Orzechy nerkowca mielimy np. w młynku do kawy. Miksujemy z mąką, wodą i mlekiem sojowym. Smażymy cienkie naleśniki.

Na każdym naleśniku rozprowadzamy niezbyt grubo farsz, zawijamy z dwóch stron brzegi i ciasno rolujemy. Przed usmażeniem można delikatnie obtoczyć krokiety w bułce tartej.

Obsmażamy krokiety na małym ogniu a każdej strony.

Aby skrócić czas przygotowania dania, farsz można przygotować dzień wcześniej i połowę zjeść w formie jajecznicy z chlebem. Następnego dnia wystarczy usmażyć naleśniki z połowy składników i napełnić je pozostałym farszem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: