Razowe naleśniki z farszem zwane enchiladą

Skąłdniki:

300 g mąki białej i razowej w równych proporcjach (1/2 i 1/2)

200 ml wody naturalnie gazowanej

szczypta soli

1kg warzyw mrożonych lub z puszek: kukurydza, groszek, marchewka, zielona fasolka (różne opcje, nie muszą być wszystkie)

koncentrat pomidorowy na sos z przyprawami.

Sposób przygotowania: mąkę razowa zmieszać z biała i zmiksować z wodą i solą (konsystencja powinna być rzadkiej śmietany). Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni duże naleśniki. Wychodzi ich 6. Mrożone warzywa zagotować do miekkości, a jeśli są z puszek wystarczy zmieszać, dodać wegańską jarzynkę, pieprz i pietruszkę suszoną lub lubczyk. Nakładać farsz warzywny na naleśniki i zawijać raz na pół. Polać sosem pomidorowym.

Sos: wywar warzywny w ilości ¼ l zmieszać z koncentratem pomidorowym i chwilę gotować. Doprawić czosnkiem w proszku, solą, pieprzem, oregano i bazylią, a także można śmietanką sojową i szczyptą cukru. Smacznego! (Czasmi z powodu mąki razowej naleśniki się trochę łamią, można więc dosypać 2 łyżki mąki kukurydzianej dla ich sprężystości – jest to dobry sklejacz).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: