Wegański orzechowiec

Orzechowiec z żurawiną (moze być z rodzynkami, innymi bakaliami lub bez dodatków)

Składniki:

200 g cukru

200 g margaryny roślinnej

300 g mąki

200 g orzechów mielonych włoskich (mogą być inne lub też wiórki, choć wiórki są cięższe i może mniej wyrosnąć)

150 ml wody

100 ml mleka sojowego

cukier waniliowy lub olejek migdałowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia lub jeśli ktoś ma to kamień winny, też dwie łyżeczki (jest zdrowszy, ciasto nie opada i jest do kupienia w Evergreen)

Sposób wykonania:

margarynę utrzeć dokładnie z cukrem i stopniowo dodawać mąkę i po trochu mleko z wodą, a następnie dosypywać zmielone orzechy, szczyptę soli, cukier waniliowy lub olejek zapachowy, a na koniec proszek do pieczenia. Jak wszystko będzie stanowiło jednolitą masę, dodać żurawinę suszoną lub rodzynki lub inne bakalie (niekoniecznie). Piec ok 45 minut w piekarniku o temperaturze 200-250 stopni. To porcja na małą brytfankę.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: