Wegański żurek

Pęczek młodej cebulki lub szczypiorku usmażyć na oleju, dodać pokrojone grzybki szitake (mogą być pieczarki, ale szitake są zdrowsze i dają smak prawdziwych grzybów), następnie pokrojone parówki sojowe lub wędzone tofu (jeszcze lepsze).

Wszystko zasmażyć, a następnie dolać litr wody, dodać majeranek, liść laurowy, wegańską jarzynkę, ziele angielskie i ząbek czosnku (najlepiej zgnieciony) i gotować przez kilkanaście minut. Wlać żur lub barszcz zakiszony na razowym chlebie lub zakwasie, przez chwilę jeszcze gotować i na koniec dodać dwie łyżki chrzanu tartego i kilka łyżek śmietanki sojowej, rozmieszanej z ciepłą wodą. Dosypać sól i pieprz do smaku i łyżeczkę cukru, i żurek gotowy. Można go spożywać z ziemniaczkami lub wegańskimi pasztecikami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: