Ciasto bez pieczenia


Składniki:

  • 4 filiżanki migdałów
  • Sezam
  • Syrop z agawy lub jakiś inny słód
  • Cytryna
  • Mandarynki
  • Kiwi
  • 3 jabłka
  • Cynamon
  • Żurawina

Sposób przygotowania

Ciasta

  • Moczymy na noc migdały lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut.
  • Obieramy migdały ze skórki.
  • Mielimy migdały na gładką masę w młynku do kawy (można zostawić trochę migdałów, które zostały niezmielone w młynku).
  • Do masy migdałowej dodajemy syrop i sok z 2/3 mandarynki, możemy zgnieść owoc.
  • Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 2 cm.
  • Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy białym sezamem.
  • Delikatnie rozkładamy nasze ciasto na tym sezamie.

Masy

  • Obieramy 3 jabłka i ścieramy na tarce o dużych dziurkach.
  • Dodajemy około 2 łyżeczek soku z cytryny i 1 łyżeczkę cynamonu.
  • Wszystko mieszamy.
  • Równomiernie rozkładamy masę na cieście.

Przystrajamy pokrojonym w krążki kiwi (dojrzałymi), mandarynkami, wiórkami kokosowymi i odrobiną żurawiny. Przechowujemy w lodówce. Można jeść od razu lub zostawić na następny dzień, jest wtedy jeszcze lepsze. Kroimy ostrożnie i częstujemy gości.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: