Wegański smalczyk dziadunia

2 kostki margaryny wegańskiej (m. in. Vitaquell, Provamel)

1 cebula

1 jabłuszko

ok. ¼ szklanki granulatu sojowego

¼ szklanki zalewy z oliwek lub z papryki konserwowej

ok. 1 łyżki przyprawy typu jarzynka

+ inne przyprawy wg. uznania np. pieprz cayenne

ok. 2 dużych łyżek koncentratu pomidorowego

odrobina pokrojonych wędzonych śliwek, rodzynki

Na głębokiej patelni rozpuszczamy margarynę,

kiedy jest już gorąca dodajemy drobno posiekaną cebulę,

kiedy cebula jest już lekko zarumieniona,

wsypujemy granulat sojowy,

kiedy się zabrązowi, dodajemy drobno pokrojone jabłuszko i śliwki,

dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy

i wlewamy zalewę z oliwek(smak będzie słonawy, oliwkowy) lub zalewę z papryki konserwowej (smak będzie bardziej korzenny i zakręcony) lekko mieszamy,

zdejmujemy z ognia i wlewamy do głębszego pojemnika, zostawiamy do ostygnięcia.

Doskonale odlotowy, smakuje zarówno z chlebem jak i może być omasta do ryżu, ziemniaków czy dodatkiem do zupy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: