Wegańskie krokiety z kukurydzą i pieczarkami

Składniki na naleśniki:

-1/2 kg mąki graham (z razowej bardzo trudno zrobić, wiec bierzemy make graham lub dodajemy trochę białej; przy pierwszym smażeniu, jeśli ktoś nie ma doświadczenia, można wziąć pół na pół mąkę graham i białą)

-woda do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego (można dodać trochę wody gazowanej)

-olej do smażenia

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy łyżką wazową ciasto rozlewając je przez  poruszanie patelnią.

Gdy ciasto się zetnie, przekładamy na drugą stronę i smażymy tylko chwilę. Usmażone po obu stronach naleśniki przekładamy na talerz.

Składniki farszu:

-kukurydza konserwowa, najlepiej bio, nie GMO

-pieczarki

-pieprz ziołowy

-sól

Wykonanie:

Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić i podsmażyć dodając soli i na koniec pieprzu ziołowego. Następnie wymieszać je z kukurydzą, jeśli trzeba doprawić. Nakładać na naleśnik 1 łyżkę farszu, a następnie zwinąć wszystkie brzegi naleśnika do środka tak, by powstał kwadrat lub prostokąt. Tak przygotowane krokiety podsmażamy na oleju (można przechowywać w lodówce i odsmażyć również następnego dnia).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: