Zupa marchewkowo ziemniaczana

½ kg marchwi

½ kg ziemniaków

puszka groszku zielonego

granulat sojowy

mąka

przyprawy

Marchewkę w ilości 1/2 kg pokroić i tyleż samo ziemniaków, ugotować do miękkości (ok. 20 min), po czym wrzucić puszkę groszku zielonego. Rozmieszać dwie łyżki mąki z wodą i dodać na sam koniec z dwoma łyżkami margaryny roślinnej jako “zaklepkę”, żeby zupa była gęściejsza. Podsmażyć granulat sojowy na sucho i dodać zamiast margaryny (wtedy wrzucamy na chwile na tłuszcz te dwie łyżki mąki i mieszamy, a następnie przekładamy tę zasmażkę do ugotowanej zupy). Na koniec wsypujemy pokrojony lub suchy lubczyk, pietruszkę, koperek i pieprz i sól do smaku.

Reklamy

2 Komentarze

  1. Ten granulat sojowy nadaje jakiś smak?

    Odpowiedz

    • na mokro granulat zasmażony będzie miękki, ale ja częściej smażę granulat na sucho, jeśli chcę mieć chrupką zasmażkę i według mnie to bardziej dodaje wyrazu potrawie (początkującym może przypominać skwarki, można więc takie chrupkie skwarki posypywać na kasze etc.) 🙂

      Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: