Wegański sos pieczarkowy

Składniki na 2 porcje

1/2 kilograma pieczarek

1 opakowanie śmietany wegańskiej 250 ml

1 cebula

natka pietruszki

sól, pieprz, maggi do smaku

oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, gdy niezbyt świeże obrać ze skórki. Następnie pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pieczarki. Gdy cała woda wyparuje, dodać cebulę drobno pokrojoną i doprawić solą i pieprzem.

Smażyć tak długo, by pieczarki stały się lekko złociste i następnie wlać śmietanę, a gdy sos zacznie się bardzo gotować, zdjąć z palnika i obficie posypać zieleniną. Koperek jest tak samo dobry jak zielona pietruszka.

Osobno ugotować ryż, kaszę gryczaną lub makaron. Można podawać zarówno z parówkami wegańskimi lub innym dodatkiem na bazie białka.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: