Codzienny ryż z soczewicą

Składniki

1 szklanka ryżu organicznego (bio) – brązowego lub białego dla odmiany

1 szklanka soczewicy organicznej (bio) (czerwonej lub zielonej)

sos sojowy

olej roślinny organiczny (bio)

Dla ułatwienia, to danie, które niemal codziennie jest moim jedynym albo głównym, gotuję w dwóch elektrycznych garnkach do gotowania ryżu, które są wykonane w środku ze stali nierdzewnej. W jednym garnku gotuję ryż w proporcjach mniej więcej 1 szklanka ryżu i 2 szklanki wody. W drugim, soczewicę (podobne proporcje), z tym, że do soczewicy dodaję jeszcze 1-2 Ł. sosu sojowego i 1-2 Ł .oleju przed gotowaniem. Zamykam garnki i wychodzę z kuchni. Kiedy wracam, to oba dania są gotowe i grzecznie same przełączyły się na funkcję ogrzewania, czyli zawsze są ciepłe. Zazwyczaj wkroję do miski kawałek awokado i pełnowartościowy smaczny organiczny posiłek jest gotowy 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: