Kasza jaglana

Składniki:

  • Kasza jaglana
  • Sezam
  • Przyprawy- sól, curry
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną zalać gorącą, przegotowaną wodą, jedna filiżanka kaszy na 2 filiżanki wody.
  • Gotować pod przykryciem około 10-15 minut, aż będzie miękka.
  • Po ugotowaniu dodać przyprawy i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
  • Podprażyć na patelni sezam i posypać nim kaszę.

Jeżeli ktoś lubi, można do kaszy dodać podsmażoną lekko na patelni cebulę. Wtedy warto dodać jeszcze trochę kminku (może być zmielony) lub majeranku, żeby wspomóc trawienie.

Do tego pasują różne surówki. Przygotowałam dwie.

Zielona surówka

Składniki:

  • Zielony groszek (świeży gotowany lub konserwowy)
  • Świeży ogórek (może być konserwowy lub kiszony)
  • Zielona papryka
  • Awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy- sól

Wszystko pokroić i wymieszać z solą i oliwką.

Surówka z kapusty

Składniki:

  • Biała kapusta
  • Seler
  • Marchew
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

 

Wszystko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Natkę pietruszki poszatkować. Dodać trochę soli do smaku. Wszystko wymieszać i lekko ręcznie ugnieść, wyciskając delikatnie sok z warzyw. Dodać  łyżeczkę oliwy z oliwek.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: