Smażone tofu z warzywami w sosie

Składniki

1 zielona cukinia

½ żółtej cukinii

½ zielonej słodkiej papryki

garść małych pomidorków cherry

tofu ok. 25 dkg.

sos sojowy, woda

czarny pieprz mielony

kmin rzymski mielony

olej (danie jest najsmaczniejsze smażone na oleju bio)

1 łyżka agar agar (lub więcej, żeby bardziej zagęścić sos) [agar agar można kupić w formie mączki lub płatków sklepie ze zdrową żywnością]

Sposób przyrządzenia:

Olej rozgrzać na patelni (dość dużo oleju), warzywa pociąć w wąskie paski (z wyjątkiem pomidorków). Wrzucić warzywa (z wyjątkiem pomidorów) na patelnię i mieszać kilka minut na dość wysokim ogniu. Wrzucić pomidorki, znowu mieszać przez minutę, po czym wrzucić tofu. I znowu mieszać przez kilka minut bezustannie. Nie przykrywać. Dodać pieprz i kmin, wymieszać. Zostawić na ogniu i mieszać co kilka chwil, aż warzywa i tofu są leciutko przysmażone.

W międzyczasie przygotować sos: ¼ szklanki sosu sojowego, ¼ szklanki wody, łyżka stołowa agar agar (można więcej, żeby sos był jeszcze gęstszy), wymieszać, aż agar agar się rozpuści.

Kiedy warzywa i tofu są gotowe (uważać, żeby nie były zbyt miękkie), wlać sos i mieszać na ogniu, aż sos stanie się lekko gęsty, po czym od razu zdjąć z ognia.

Potrawa jest naprawdę smaczna, można podawać ją z ryżem lub z chlebem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: