Wok z warzywami i marynowanym tofu

Składniki:

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

4 marchwie średniej wielkości

pół selera średniej wielkości

2 korzenie pietruszki

ca 100 g zielonego groszku w strączkach

1 cebula lub 1 por

1 mała cukinia

sól, pieprz, ew. curry

roztarty kminek

1-2 opakowania twardego tofu

olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

MARYNATA do tofu

sos sojowy

sos tamari (japoński sos sojowy)

1 lub 2 łyżki oleju

olej sezamowy

1 duży ząbek czosnek

pół łyżeczki syropu klonowego lub innego

1 łyżkę soku z cytryny

Sposób przygotowania

Tufu pokroić w kostkę i zalać marynatą. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić na 1 godzinę. Warzywa pokroić w słupki. Warzywa korzenne wrzucić do gorącego garnka z olejem i szybko podsmażać na największym ogniu ok. 8-10 minut. Gdy są w połowie miękkie, zdjąć je z gazu. Pozostałe miękkie warzywa tj. cebulę, cukinię oraz groszek strączkowy smażymy w bardzo gorącym oleju w drugim garnku ok. 6-8 minut. Zdjąć, gdy warzywa są jeszcze na pół twarde. Połączyć zawartość obydwu garnków, doprawić i na koniec wrzucić marynowane tofu i bardzo ostrożnie wymieszać.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: